Gif wijzer etenswaren dieren

In dit artikel vindt u een aantal humane etenswaren die giftig zijn voor huisdieren.

Chocolade

In chocolade zit namelijk de stof theobromine. Deze stof is giftig voor honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. Symptomen kunnen zijn braken, diarree, versnelde hartslag en ademhaling, urineverlies, koorts en onrustig gedrag.

In ernstige gevallen kunnen ook de volgende symptomen optreden. Hartritmestoornissen, dronkenmansgang, epileptische aanvallen, krampen, spierstijfheid of een coma.   

Avocado

Bij de hond en kat kan inname maag-darmklachten veroorzaken zoals buikpijn, verstopping en niet willen eten. Het hoge vetgehalte in de avocado kan ook een alvleesklierontsteking veroorzaken.

Een vogel kan hieraan overlijden! De eerste symptomen zijn sloomheid, benauwdheid, niet op stok kunnen zitten, niet eten en een slordig verenkleed.

Bij konijnen en knaagdieren kan en ook buikpijn, niet willen eten en benauwdheid veroorzaken. Benauwdheid kan voor hen erg gevaarlijk zijn!

Allium soorten zoals ui, knoflook, bieslook en prei

Deze zijn giftig voor honden, katten, koeien en paarden. Deze ‘uiachtige’ bevatten stoffen die worden omgezet in oxidanten (giftige stoffen) die de rode bloedcellen aantasten. Dit kan bloedarmoede veroorzaken.

Vergiftiging kan ontstaan na een eenmalige opname van een portie uien of na het herhaald eten van kleine beetjes. Symptomen zijn braken, diarree en verminderde eetlust.

De gevolgen van aangetaste rode bloedcellen ziet u meestal pas na een paar dagen en bestaan uit sloomheid, bleke slijmvliezen, rode/roodbruine urine, verhoogde hartslag en ademhaling. In extreme gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn.                                       

Druiven, rozijnen, krenten

Zijn giftig voor honden, katten en fretten. Inname kan maag-darmklachten veroorzaken zoals braken, diarree, buikpijn en niet willen eten. Andere symptomen zijn zwakte, trillen, veel drinken een nierfalen!   

                                  

Noten

Deze zijn giftig voor honden. Met name macedamianoten, zowel vers als gebrand, zijn schadelijk. Symptomen zijn zwakte in de poten, dronkenmansgang, koorts, sloomheid en braken. Ook walnoten en pinda’s kunnen voor problemen zorgen.

Zout

Door de inname van zout kan het natrium- en chloorgehalte in het bloed stijgen. Dit vergroot de kans op dodelijke symptomen zoals een verhoogde hartslag en ademhaling, koorts, epileptische aanvallen, rusteloos, prikkelbaar of juist sloom en veel drinken en plassen.

   

Xylitol

Deze stof wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof in snoep, kauwgum, peperkoek (zonder suiker) en tandpasta. Bij honden zorgt Xylitol ervoor dat er veel insuline wordt vrijgegeven in de bloedbaan.

Dit zorgt voor een flinke daling in het suikergehalte in het bloed. Het veroorzaakt ernstige symptomen zoals braken, zwakte en slapheid, aanvallen, leverfalen en coma. Uw hond kan hieraan overlijden! 

Koffie

Deze drank bevat cafeïne wat giftig is voor hond en kat.  Inname kan symptomen veroorzaken zoals braken, diarree, koorts, versnelde hartslag en ademhaling. In ernstige gevallen kunnen ook hartritmestoornissen of een coma optreden.

 

Alcohol

Dieren zijn gevoeliger voor alcohol dan mensen. Ook zij kunnen, net als mensen, een alcoholvergiftiging oplopen. Symptomen hiervan zijn braken, benauwdheid en coma dat kan lijden tot sterfte!

Indien uw hond of kat in aanmerking is gekomen met een van deze planten dient u direct contact op te nemen met een dierenarts!