Gebitsaandoendingen bij de kat

F.O.R.L. is een veel voorkomende tandaandoening bij katten en staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies. Hierbij wordt het tandglazuur aangetast door bepaalde cellen (odontoclasten). Zo ontstaan er gaatjes in de tanden en kiezen, die meestal zichtbaar worden aan de overgang tussen tand en tandvlees. De gaatjes kunnen ook in de wortels ontstaan, soms lossen de wortels zelfs helemaal op. Het is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat meestal meerdere tanden worden aangetast.

F.O.R.L.  gaat vaak gepaard met tandvleesontstekingen (gingivitis) of permanente schade aan het tandvleesweefsel (parodontitis). Deze ontstekingen zijn erg pijnlijk, het tandvlees is rood en gezwollen en bloedt makkelijk.

Symptomen

  • Symptomen die op F.O.R.L. kunnen duiden zijn:
  • Slechte eetlust, met een scheve kop eten
  • Kwijlen/speekselen
  • Onaangename geur uit de bek
  • Lusteloosheid en vermageren
  • Geen koud water willen drinken
  • Vaak merkt de eigenaar helemaal niets aan zijn kat met F.O.R.L.!

Oorzaak

Helaas is de oorzaak van F.O.R.L. nog niet helemaal duidelijk. Vaak is de aandoening genetisch bepaald, vooral bij bepaalde raskatten. F.O.R.L. kan ook ontstaan als gevolg van een normale tandvleesontsteking, door virusinfecties of door storingen in het immuunsysteem van de kat.

Therapie

De behandeling van F.O.R.L. bestaat uit het trekken van de aangetaste tanden. In het beginstadium zijn dit vaak enkele tanden, in een vergevorderd stadium wordt er soms voor gekozen om alle tanden en kiezen in te verwijderen. Het ontstoken tandvlees zal weer genezen en de kat heeft hierna geen pijn meer.  De kat kan na het trekken van de tanden gewoon brokken blijven eten.

Preventie

Helaas is het erg moeilijk om F.O.R.L. te voorkomen. Wel is het voor iedere kat heel belangrijk om een schoon gebit te hebben. Een goede gebitsverzorging is hierbij van essentieel belang. Door op jonge leeftijd al met gebitsverzorging te beginnen, kunnen problemen op latere leeftijd voorkomen worden.  Katten die al F.O.R.L. hebben, zullen met een goede gebitsverzorging niet van de aandoening afkomen, maar het proces kan hierdoor wel een stuk vertraagd worden.

Voorkomen is de beste strategie. Wij bieden een gebitscontrole programma; tijdens deze controle kijken we met u naar een geschikte manier die bij u en uw huisdier past. In onze info over gebitsverzorging gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie over de gebitsverzorging van uw hond of kat.

Het is erg belangrijk om zo jong mogelijk met tandenpoetsen te beginnen, zodat uw huisdier eraan kan wennen. Let er wel op dat u tandpasta voor dieren gebruikt, tandpasta voor mensen kan giftig zijn.  Het geven van hard droog voer in plaats van zacht, nat voer helpt bij het voorkomen van tandaandoeningen.

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, neem gerust contact op met onze voor een vrijblijvend advies.