Gebitssanering

Wanneer moet een hond of kat een gebitssanering ondergaan?

De meeste honden en katten krijgen vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Naarmate het dier ouder wordt, kan er tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan en in een later stadium zelfs aantasting van de tandwortels. Link naar artikel over gebitsaandoenig hond en of gebitsaandoening kat? 

Bepaalde rassen hebben meer aanleg voor tandproblemen dan andere. Bij honden zien we dat kleine rassen veel sneller tandsteen ontwikkelen dan grote rassen. We zien meer gebitsproblemen bij raskatten dan bij "Europese-huis" katten.

Het beste is om in een vroeg stadium al in te grijpen, hierdoor wordt het risico op het verliezen van tanden aanzienlijk kleiner. Gebitsverzorging is hierbij zeer belangrijk. Onze dierenarts zal tijdens het  jaarlijks consult/enting het gebit van uw dier controleren en met u bespreken of er eventueel een behandeling noodzakelijk is.

Hoe verloopt een gebitssanering? 

Een gebitssanering is een dag opname, u brengt u huisdier 's ochtends nuchter en mag uw huisdier s middags weer ophalen. Voor deze gebitsbehandeling moet de hond of kat onder narcose gebracht worden. Vooraf gaande ingreep wordt de patiënt lichamelijk onderzocht soms wordt een aanvullend pre-ansthetisch bloedonderzoek gedaan.

De gebitssanering bestaat uit verschillende stappen:

  • Eerst worden de pockets gemeten, dit betekend dat er gecontroleerd wordt of er terug getrokken tandvlees bestaat en er eventuele aandoeningen zoals gingivitis/paradontitis beoordeeld kunnen worden.
  • Met een speciale tang worden de grootste brokken tandsteen verwijderd.
  • Daarna zal door middel van een ultrasone scaler het hele gebit worden schoongemaakt. Alle aanslag en plaque wordt verwijderd, ook onder het tandvlees. Dit is zeer belangrijk omdat zich juist daar vaak ongezien ontstekingen, onregelmatigheden of afwijkingen kunnen manifesteren
  • Als het gebit schoon is,  kan worden beoordeeld of er tanden/kiezen verwijderd moeten worden. Tanden trekken bij huisdieren is niet eenvoudig. De wortels zijn zeer lang, bovendien hebben de meeste kiezen van honden en katten 2 of 3 wortels. Dit alles gebeurt met speciaal tandheelkundig instrumentarium.
  • Als laatste wordt het hele gebit gepolijst en de mondholte gespoeld. Het polijsten maakt het tandoppervlak glad, waardoor dat tandplaque minder snel terugkomt.

Nazorg/preventie

Na de gebitssanering zullen wij u adviseren hoe u het gebit van uw huisdier gezond kan houden. Hierin bieden wij u een uitgebreid persoonlijk gebitscontrole programma met diverse mogelijkheden om het gebit gezond te houden, en in toekomst een nieuwe gebitssanering te voorkomen.

6 maanden na de behandeling krijgt u automatisch een oproep voor een gebitscontrole.

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, of een afspraak voor consult willen maken, neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.