De hond

De hond is familie van de hondachtigen en een gedomesticeerde ondersoort van de wolf. Behalve dat ze als gezelschapsdier worden gehouden, worden ze ook ingezet om allerlei taken te verrichten. Zo zijn er hulphonden, politiehonden, jachthonden en reddingshonden.

Huisvesting

Honden zijn roedeldieren. Daarom is het beter om uw hond in huis te laten leven bij zijn ‘roedel’. Maak een plekje in huis waar uw hond zicht kan terugtrekken zoals bijvoorbeel een mand, kussen of bench. 

Indien u er toch voor kiest uw hond buiten te houden, zorg er dan voor dat er een soortgenoot bij zit. Tevens moet het buitenhok ook aan verschillende regels voldoen om ervoor te zorgen dat uw honden hier prettig kunnen verblijven. De wettelijke eisen waar een buitenkennel aan moet voldoen vindt u in het ‘Besluit houders van dieren’.

Verzorging

Een hond heeft beweging nodig. Laat uw hond daarom minimaal 4 keer per dag uit zodat zodat deze zijn lichamelijke energie kwijt kan. Ook geestelijk moet een hond zijn energie kwijt kunnen. Dit kan door spelletjes, speeltjes en denkpuzzels.

Vachtverzorging is ook belangrijk. Langrahrige rassen hebben hierin meer aandacht nodig dan kortharige rassen. Dit kan door de eigenaar zelf worden gedaan of door af en toe een bezoekje te brengen aan de trimsalon. Indien de nagels van de hond niet voldoende afslijten dienen deze regelmatig geknipt te worden. Ook tanden poetsen wordt angeraden om het gebit van uw hond zo lang mogelijk in goede staat te houden.

Parasieten bestrijding

Iedere hond krijgt vroeg of laat te maken met parasieten, ook al is hij gezond en goed verzorgd. Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op je hond, andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. De meest voorkomende parasieten kunnen de gezondheid van je hond schaden en kunnen soms zelfs een risico vormen voor mensen. Het is daarom belangrijk dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden. Meer informatie vindt u hier.

Vaccinaties

In ons land komen een anatal besmettelijke en levensbedrijgende hondenziekten voor. Om uw hond hiertegen te beschermen bestaan er verschillende vaccins. Een vaccin bevat verzwakte ziektekiemen waarvan de hond niet ziek kan worden, maar waardoor er wel afweerstoffen aangemaakt worden. Deze beschermen de hond als hij besmet wordt met echte ziektekiemen. Meer informatie hierover vindt u hier

Verder Lezen