Wanneer bereikt een hond de senior leeftijd
Vanaf de leeftijd van 7-8 jaar noemt men een hond senior, grote rassen zelfs al vanaf 5-6 jaar. Dit betekent niet dat alle honden op deze leeftijd ouderdomsklachten ontwikkelen. Het is wel de leeftijd waarop men de kwaliteit van leven nauwkeurig in de gaten moet houden, zodat eventuele veranderingen in een vroeg stadium kunnen worden opgemerkt. Uw hond kan immers niet vertellen hoe hij zich voelt.
Waar moet u op letten
Sommige tekenen van veroudering zijn duidelijk te herkennen zoals toenemende grijze haren, gewichtstoename, minder vitaliteit. Maar veel veranderingen ontwikkelen zich geleidelijk en zijn moeilijker te herkennen. Veel voorkomende ziekten zijn:
Artrose
Dit is dit een veelvoorkomend probleem. Artrose is een pijnlijke aandoening van de gewrichten, waarbij de hond moeite krijgt met opstaan, stijf loopt en soms zelfs pijn heeft bij aanraken. Artrose wordt niet altijd direct herkent, omdat de hond meestal nog normaal eet, vrolijk lijkt en mee wil gaan wandelen.
Gebitsproblemen
Een slecht gebit is, net als bij mensen, ongezond voor de inwendige organen. U herkent tandproblemen door een slechte mondgeur, minder eetlust, ontstoken tandvlees en het ontstaan van tandsteen. Door de tanden te poetsen, of gebits-bevorderende producten te gebruiken, kunnen problemen voorkomen worden.
Verminderd gehoor en zicht
Doofheid komt veel voor bij oudere honden en is het gevolg van slijtage van het gehoororgaan. Ook het gezichtsvermogen van de oudere hond gaat meestal achteruit. Gelukkig blijft het reukvermogen van een hond vaak tot op hoge leeftijd prima, waardoor een hond zich toch nog prima kan redden.
Meer drinken en plassen
Dit is een belangrijke klacht die vaak voorkomt bij oudere dieren. Er is bijna altijd een lichamelijke oorzaak voor, en dient daarom dus altijd nader onderzocht worden. Mogelijke oorzaken van veel drinken en plassen zijn: nierproblemen, leveraandoeningen, suikerziekte, baarmoederontsteking, bijnierproblemen enz.
Dementie
Ook honden kunnen dementie krijgen. De hond herkent dan bijvoorbeeld zijn huis niet meer, is ’s nachts onrustig, kan onzindelijk worden en soms ook onverklaarbaar gedrag vertonen. Als een oudere hond afwijkend gedrag vertoont, moet er altijd eerst gezocht worden naar een lichamelijke oorzaak. Dementie kan met medicatie behandeld worden. Verder is het belangrijk om de hond geestelijk actief te houden, door hem te stimuleren in dingen die hij leuk vindt en nog kan.
Voeding
Oudere honden hebben specifieke voedingsbehoeften. Senior voer bevat een optimaal vetgehalte en dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat uw hond met minder calorieën toch alle voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast bestaan er een aantal specifieke dieetvoeders voor oudere honden met specifieke klachten, zoals artrose, overgewicht, nierfalen, gebitsproblemen enz.
Gezondheidschecklist
Veel ouderdomsklachten ontstaan geleidelijk waardoor deze vaak lastig zijn op te merken. Aan de hand van een checklist met specifieke vragen kan een dierenarts achterhalen of uw hond last heeft van ouderdomsklachten.
Wilt u deze checklist graag invullen? Vraag er gerust naar bij de dierenarts of een van onze assistentes.