De levenscyclus van de teek
De levenscyclus van de teek duurt gemiddeld 3 jaar. Een teek doorloopt in zijn leven 3 stadia: larf, nymfe en het volwassen stadium. In alle drie de stadia gebruiken ze zoogdieren als hun gastheer, daarnaast leven ze in grassen en struiken.
Mensen en dieren die veel in het bos wandelen, lopen een groter risico op besmetting met teken. Controleer uzelf en uw huisdier daarom goed na elke wandeling. Hoe sneller een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting.
Preventie
Het tekenseizoen begint vaak al in februari en eindigt in november. Om ziekte te voorkomen, is een goede tekenbestrijding erg belangrijk. Er zijn verschillende tekenbestrijdingsmiddelen op de markt. Echter geen enkel middel is 100% effectief. Dagelijkse controle van uw huisdier is het allerbelangrijkste bij de bestrijding van teken.
Teken-overdraagbare ziekten
Na het verwijderen van een teek kan er een klein bultje achterblijven, dit is normaal en zal meestal binnen een paar dagen verdwijnen. Als u eraan twijfelt of u hond een teek heeft, ga dan even langs bij uw dierenarts.