Teken bij de kat

De levenscyclus van de teek

De levenscyclus van de teek duurt gemiddeld 3 jaar. Een teek doorloopt in zijn leven 3 stadia: larf, nymfe en het volwassen stadium. In alle drie de stadia gebruiken ze zoogdieren als hun gastheer, daarnaast leven ze in grassen en struiken. 

Mensen en dieren die veel in het bos wandelen, lopen een groter risico op besmetting met teken. Controleer uzelf en uw huisdier daarom goed na elke wandeling. Hoe sneller een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting.

Preventie

Het tekenseizoen begint vaak al in februari en eindigt in november. Om ziekte te voorkomen, is een goede tekenbestrijding erg belangrijk. Er zijn verschillende tekenbestrijdingsmiddelen op de markt. Echter geen enkel middel is 100% effectief. Dagelijkse controle van uw huisdier is het allerbelangrijkste bij de bestrijding van teken.

Teken-overdraagbare ziekten

  • De ziekte van Lyme: Een kat die besmet raakt met de ziekte van Lyme, wordt niet direct ziek. Symptomen zoals huidproblemen, gewrichtsklachten, verminderde eetlust  en koorts ontstaan vaak pas maanden tot jaren later. Doordat de symptomen pas laat ontstaan en vrij vaag zijn, is de diagnose vaak moeilijk te stellen. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica, maar meestal blijft de kat drager van de bacterie.
  • Babesia: Dit is een bloedparasiet. In Europa komt Babesiose bij de kat sporadisch voor. Katten die besmet zijn, zijn lusteloos, eten niet, zijn zwak  en hebben diarree. Koorts en geelzucht komen niet vaak voor, maar de verschijnselen kunnen onopvallend blijven tot een later ziektestadium. De diagnose kan gesteld worden met behulp van bloedonderzoek. Meestal is een levenslange behandeling noodzakelijk.


Katten en teken

Katten blijken veel minder gevoelig voor overdraagbare ziekten dan honden of mensen. Desondanks is een goede tekenbestrijding bij katten ook belangrijk, om besmetting van de omgeving te voorkomen. Niet alle tekenbestrijdingsmiddelen zijn veilig voor katten, vraag daarom uw dierenarts om advies.

Na het verwijderen van een teek kan er een klein bultje achterblijven, dit is normaal en zal meestal binnen een paar dagen verdwijnen. Als u eraan twijfelt of u hond een teek heeft, ga dan even langs bij uw dierenarts.