Huisvesting
Een konijn heeft veel bewegingsvrijheid nodig en moet minimaal 2 uur per dag los kunnen lopen. Ze kunnen zowel in huis als buiten gehouden worden. Zorg ook voor een zo groot mogelijke kooi, waarin het konijn voldoende kan bewegen op de momenten dat hij niet los kan lopen. Konijnen zijn graag bezig, voorzie daarom in materialen zoals kartonnen dozen, speeltjes, een zandbak om te graven,…
Konijnen zijn sociale dieren en voor hun welzijn is het belangrijk dat ze altijd een kameraadje hebben. De combinatie van een (gecastreerd) mannetje met een vrouwtje gaat het beste samen.
Van nature zijn konijnen geen knuffeldieren! Een konijn is een prooidier en zal zich dus niet graag laten ‘vangen’. Echter met veel geduld kunt u uw konijn er wel aan laten wennen om opgepakt te worden. Als knuffeldier voor kleine kinderen zijn ze dan ook ongeschikt.
Voeding
De tanden van konijnen groeien hun hele leven door. Het is daarom belangrijk dat ze goed afslijten. Dit gebeurt door het eten van ruwvoer zoals hooi en groente.
De meeste groene groenten (andijvie, boerenkool, witlof, bladsla, komkommer,…) zijn geschikt. Koolsoorten, ijsbergsla, aardappel, uien en maïs zijn niet geschikt als voeding.
Konijnen zijn ook dol op vers geplukt gras, paardenbloemen en alle soorten (on)kruiden.Varieer met hooisoorten, in de betere dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten te koop. Los hooi in zakken is vaak frisser en smakelijker dan hooi in geperste verpakkingen.
Brokjes mag uw konijn slechts in beperkte mate eten. Een eetlepel per dag is voldoende. Zorg dat de brokjes uit 1 korrel bestaan en voldoende vezels bevatten (minstens 20 %). Gemengd voer is niet geschikt vanwege het zeer lage vezelgehalte en een verkeerde mineralenbalans.
Geef uw konijn geen koekjes, brood, snoep of andere snacks. De meeste snacks bevatten teveel koolhydraten en zijn moeilijk verteerbaar voor konijnen.
Lees hier meer over gezonde voeding voor konijnen.
Bodembedekking
Konijnen zijn erg gevoelig voor luchtweginfecties. Vaak is een stoffige omgeving hier de oorzaak van. Stro of zaagsel zijn daarom niet geschikt als bodembedekking. Er zijn stofvrije bodembedekkers op de markt, meestal op basis van katoenplukken of papier.
Wanneer naar de dierenarts?
Verder lezen: