Inleiding
Een konijn is een echte herbivoor (planteneter). De natuurlijke voeding van een konijn bevat veel vezels, zoals in gras, kruiden, bladeren en stengels. Vezels zijn belangrijk voor een goede maagdarmwerking en een gezonde darmflora. Daarnaast spelen voedingsvezels een belangrijke rol in het afslijten van de tanden.
Waaruit bestaat het dieet van een konijn?
Hooi:
Het dieet van een konijn moet voor 80% bestaan uit hooi en/of gras, een konijn moet dan ook altijd hooi tot zijn beschikking hebben.
Kwalitatief goed hooi bevat alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Het moet fris ruiken en niet te stoffig zijn. Los verpakt hooi in zakken is het meest geschikt.
Qua samenstelling is alpenhooi of Timothy hooi het meest geschikt. Deze hooisoorten
bevatten een hoog vezelgehalte en de juiste hoeveelheid calcium.
Groenvoer:
Net als hooi, bevat groenvoer veel vezels. Het is een veel voorkomend misverstand dat konijnen diarree krijgen van groenvoer. Bij een konijn dat geen groenvoer gewend is, moet men de hoeveelheid wel langzaam opbouwen.
Alle groene groenten zijn geschikt (andijvie, witlof, komkommer, wortelloof, peterselie, selderij, veldsla, kruiden,...).
Probeer verschillende groenten te combineren in matige hoeveelheden.
Een aantal groenten zijn niet(!) geschikt voor konijnen:
Als traktatie mag een konijn kleine stukjes fruit krijgen, maar met mate vanwege het vaak hoge suikergehalte in fruit.
Brokvoeding:
Er zijn verschillende soorten konijnenvoer op de markt: gemengde voeders en voeders bestaande uit 1 korrel. Gemengd voer is absoluut af te raden. Ze bevatten vaak de verkeerde ingrediënten (zaden, pitten, granen,…) en bovendien wordt dit vaak selectief gegeten. Gemengd voer is de hoofdoorzaak van het ontstaan van gebitsproblemen bij konijnen.
Bij korrelvoeding kan een konijn niet selecteren, maar ook niet alle korrelvoedingen zijn geschikt. Het vezelgehalte van de brokken moet minimaal 18% bedragen. Supreme science selective ® is één van de merken die hieraan voldoet.
Brokvoeding maakt slechts een klein deel uit van het dieet van een konijn. 1 grote eetlepel per konijn per dag is voldoende.
Snacks:
Er zijn vele traktaties voor konijnen te verkrijgen, zoals yoghurtsnoepjes, knabbelstaafjes en koekjes. Deze producten zijn helaas niet(!) gezond voor konijnen. Ze bevatten teveel suiker en zetmeel.
Ook (gedroogd) brood is een veelgebruikte beloning voor konijnen, dat eigenlijk teveel koolhydraten bevat.
Snacks op basis van gedroogde kruiden of groenten zijn meer geschikt.
Diarree of plakpoep?
Een veelvoorkomend probleem bij konijnen is zogenaamde ‘plakpoep’. Soms wordt dit door de eigenaar gezien als diarree. De plakkerige ontlasting die vast blijft kleven aan het achterste van het konijn is echter geen diarree. Het zijn de blindedarmkeutels die normaal direct door het konijn opgegeten worden. Deze keutels worden ook wel nachtkeutels genoemd, omdat ze ’s nachts geproduceerd worden. Ze bevatten veel waardevolle voedingsstoffen en vitaminen. Ze zijn anders van consistentie dan de normale, droge dagkeutels. Bij een gezond konijn zul je de nachtkeutels nooit zien, omdat deze direct worden opgegeten.
Als een konijn zijn nachtkeutels niet opeet, is er altijd iets aan de hand. Het konijn is ziek, heeft pijn of krijgt niet de juiste voeding. Heeft een konijn plakpoep, zonder aanwijsbare fysieke oorzaak, dan zal er zorgvuldig naar het dieet van het konijn gekeken moeten worden. Vaak zal een aanpassing in de voeding het probleem al oplossen.
Ten slotte
Een konijn is een prooidier, en zal daardoor pas heel laat laten merken dat hij ziek is of pijn heeft. Als een konijn stopt met eten of minder gaat eten, kleinere keutels of plakpoep heeft, wil dit altijd zeggen dat er iets aan de hand is, ook als het konijn verder niet ziek lijkt.
Als uw konijn minder eet, vermagert, minder of kleinere keutels produceert, neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts!